MuhabetREUTERS

Francuska planinarka koja penjala na jednu od najsmrtonosnijih planinskih grebena na Himalaju, odvedena je u bolnicu nakon dramatične spasilačke operacije.Ali potraga za poljskim partnerom planinarom Elisabete Revol je otkazana.Gospođa Revol i Tomasz Mackiewicz penjali su se u Nanga Parbat, zvani "Killer Mountain" ili planina ubica, kada su se u petak zaglavili na 7,400m (24,280ft).Elitni poljski tim za penjanje na obližnjem K2 došao je da spašava , penjući se na Nanga Parbat tokom noći kako bi spasio gospođu Revol."Elizabeta je u bolnici u Islamabadu, ima jake promrzline na rukama i stopalima", napisao je Ludovic Giambiasi, prijatelj Revolove, u nedjelju u postu na Facebooku. 

 Kako je sprovedena potraga.

Denis Urubko i Adam Bielecki tada su počeli da se penju u potpunom mraku, dok su Jaroslaw Botor i Piotr Tomala osnovali kamp.Nakon što su došli do gđe Revol, tim se spustio u kamp - tesko putovanje koje je trajalo oko pet i po sati.U ranim satima nedjelje po lokalnom vremenu, Facebook stranica za penjanje je objavila: "Elisabeth Revol je pronađena!"Gospođa Revol je helikopterom odvedena u bolnicu.Zašto je otkazana potraga za Tomasom Mackiewicz?

Gospodin Mackiewicz je bio odvojen od gospođe Revol. Raniji izveštaji navode da je patio od smrzavanja i sneznog slepila."Spašavanje za Tomasa na žalost nije moguće", napisao je Giambiasi. "Zbog vremenskih uslova i visine, život spasilaca bi bio u velikoj opasnosti."To je strašna i bolna odluka, mi smo u dubokoj tugi, sve naše misli idu u Tomekovu porodicu i prijatelje, placemo". Planinari su planinu nazvali "Killer Mountain" tj planina ubica nakon što je na njoj umrlo više od 30 penjača, pokušavajući da ga osvoje.Prošle godine, Španac i jedan Argentinac proglaseni su mrtvima u lavini nakon što su nestali pokušavajući da da osvoje vrh.U 2013. godini, naouruzani ubica je ubio 10 stranih planinara i njihovog pakistanskog vodiča u baznom logoru Nanga Parbat.

10:29 PM
01.02.2018 0 141
Komentari:
Čekamo vaše komentare, Guest
2017 Muhabet. Sva prava zadrzana Mobile version :: uCoz