Muhabet

Američki magazin Tajm objavio je svoju listu pet najtraženijih geopolitičkih begunaca u 2018, na kojoj se nalazi i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.Tajm piše kako je Haradinaj postao poznat krajem devedesetih godina prošlog veka tokom konflikta na Kosovu.

- Kao komandant OVK bio je optužen da je rukovodio mučenjima i ubijanjima Srba, ali ga je, s obzirom na nedostatak dokaza. sud UN oslobodio 2008. kao i 2012 - piše američki magazin.

Pročitajte još:
EPA//Valdrin Xhemaj
* Haradinaj pao u nemilost: Odbijen mu zahtev za vizu SAD?

* "Stejt department nije spreman za susret sa Haradinajem"

To, kako se navodi, nije bilo dovoljno dobro za Srbiju koja odbija da prizna Kosovo i želi da Haradinaj bude izručen kako bi se našao pred licem pravde na srpskom sudu.

A. Čukić
Tajm podseća da Haradinaj nije suočen sa pravnim izazovima samo u Srbiji.

"Kosovski parlament je 2015. odlučio da formira specijalni sud sa sedištem u Holandiji, ali koji deluje po kosovskim zakonima, što se u velikoj meri smatra instrumentom koji će pomoći stablizaciji balkanske geopolitike".

Samo sada, kada bi trebalo da optužnice budu objavljene, Haradinaj i ostali članovi kosovske političke elite, traže načine da ometu istragu, navodi list na svom portalu.

SAD i EU, koje su predvodile NATO bombardovanje Slobodana Miloševića i Srbije 1999, ljute su zato što Kosovo prkosi zapadnim normama i vrednostima. Možda Haradinaj i njegovi saveznici na Kosovu misle da je Kosovo suviše malo da bi geopolitičkim silama stalo do njih, ali realnost je da, ako žele da sačuvaju mir, one ne mogu sebi da dopuste takvo ponašanje, navodi Tajm.

Pored Haradinaja, na Tajmovoj listi najtraženijih geopolitičkih begunaca našli su se i svrgnuti katalonski lider Karles Pudždemon, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, imam Fetulah Gulen, koji živi u SAD i čije izručenje traži Turska, kao i bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, koji politički deluje u Ukrajini.
8:19 PM
31.01.2018 0 20
Komentari:
Čekamo vaše komentare, Guest
2017 Muhabet. Sva prava zadrzana Mobile version :: uCoz